AİLE HUKUKU

Aile Hukuku

DC hukuk danışmanlık olarak başta anlaşmalı / çekişmeli boşanma davaları olmak üzere, nafaka, velayet, mal rejiminden kaynaklanan davalar, soybağına ilişkin davalar, tanıma ve tenfiz davaları, aile konutu şerhine ilişkin dava ve işlemler konusunda protokol hazırlanması, dava sürecinin yürütülmesi ve kararların cebri icra yolu ile uygulanması aşamalarında avukatlık hizmeti verilmektedir.

Aile Hukuku alanından avukatlık hizmeti verdiğimiz diğer davalar:

– Tanıma Davası
– Soybağının Reddi
– Bekleme Müddetinin Kalıdırılması
– Evlat Edinme
– Evlatlık İlişkisinin Kaldırılması
– Evlenmenin İptali Davası
– Nişanın Bozulması Nedeni ile Maddi- Manevi Tazminat Davası

 

BOŞANMANIN TANINMASI  – TENFİZİ DAVALARI

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurtdışında boşanmalarına ilişkin verilmiş mahkeme kararının Türkiye’de geçerli olması için “Boşanmanın Tanınması ve Tenfizi Davası” açılması gerekmektedir. Aksi halde yabancı mahkeme kararı Türkiye’de hüküm ifade etmez. Yabancı ülke mahkemelerince verilen kararlar Türkiye mahkemelerinde tanıma ve tenfiz davası ile kabul edilmedikçe, taraflar Türkiye’de boşanmış kabul edilmezler ve nüfus kayıtlarında değişiklik yapılamaz. Bu nedenle tanıma ve tenfiz davası açmaksızın yurtdışında boşanmış olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Türkiye’de yeniden evlenmesi mümkün olmamaktadır.

Yurtdışında alınan boşanma kararının Türkiye’de tanınması için dava açmak isteyen kişilerin boşandıkları yabancı ülke vatandaşı eşleri ile birlikte Türkiye’de kendilerini avukat ile temsil ettirmeleri önemlidir. Açılacak tanıma davasında boşanmanın her iki tarafına da tebligat gönderilmektedir. Yabancı ülke vatandaşı eşin Türkiye’de vekili yoksa, tebligat ilgili yabancı ülkeye noter onaylı yeminli tercümesi yapılarak gönderilecektir. Bu ise oldukça masraflı ve uzun bir süreçtir. Her iki tarafın Türkiye’de vekili olması halinde tanıma davalarında daha az masraf harcanarak daha hızlı sonuç alınmaktadır.

Boşanmanın tanınması ve tenfizi için Gereken Belgeler:

  • Yabancı mahkeme kararının aslı ya da onaylı örneği
  • Yabancı mahkeme tarafından verilecek kararın kesinleştiğine ilişkin şerh
  • Yukarıdaki belgelerin aslı ya da onaylı örnekleri üzerinde verilecek Apostile şerhi
  • Mahkeme kararı, kesinleşme ve Apostile şerhlerinin noter onaylı yeminli tercümeleri
  • Yurtdışında konsolosluklardan, Türkiye’de noterden alınacak mutlaka fotoğraf ve yurtdışında verilmiş boşanma kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizi için dava açma yetkisini içeren vekaletname aslı

Tanıma ve tenfiz davası sonucunda Türkiye’de boşanma yabancı mahkeme kararının kesinleştiği tarihten itibaren hüküm ifade eder.

Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik madde 58: “ Boşanma tarihi boşanma kararının kesinleştiği tarihtir. Yabancı mahkemelerce verilen boşanma kararının Türk Mahkemelerince tenfiz ve tanıma kararı verilip kesinleşmesi halinde yabancı mahkemece verilmiş olan kararın kesinleşme tarihi boşanma tarihi olarak esas alınır.”

BOŞANMANIN TANINMASI VE TENFİZİ DAVASINDA SÜRE

Boşanmanın tanınması davasında her iki tarafın da Türkiye’de vekili olması durumunda ortalama 2- 3 ay içerisinde dava sonuçlanmaktadır.

Yabancı eş, Türkiye’de bir avukata vekaletname vermez ise yurtdışına tebligat yapılması gerekecektir. Tanıma tenfiz davasında dava dilekçesi ve gerekçeli kararın davalı yabancı eşe tebliğ edilmesi zorunludur. Bu tebligatlar önce içerik belgeleri yeminli tercüman tarafından tercüme ettirilir. Bu tercümeler notere onaylattırılır. Ardından dış işleri bakanlığınca yurtdışında bulunan konsolosluklar aracılığı ile ilgili ülke vatandaşına tebliği sağlanır. Tebliğin yapıldığına ilişkin belgelerin aynı yol ile dosyaya dönmesi beklenir. Bu süreç tebligat yapılan ülkeye göre değişmekle birlikte ortalama 4-6 ay sürmektedir.

Kısaca yabancı eşin vekil ile temsil edilmemesi durumunda açılacak tanıma ve tenfiz davası ortalama 1 sene sürmektedir.